Malai Chingri is a popular Bengali dish made with succulent prawns cooked in a spicy, creamy coconut milk base. Here's a recipe to make Malai Chingri in a Bengali style:
- 500g fresh prawns, peeled and deveined
- 1 large onion, finely chopped
- 2-3 green chillies, slit lengthwise
- 1 tbsp ginger paste
- 1 tbsp garlic paste
- 1/2 tsp turmeric powder
- 1 tsp cumin powder
- 1 tsp coriander powder
- 1 tsp red chilli powder
- 1/2 cup coconut milk
- 1/2 cup cream
- 2 tbsp ghee or oil
- Salt and sugar to taste
- Fresh coriander leaves for garnishing
Instructions:
1. In a large mixing bowl, mix the prawns with 1/2 tsp of turmeric powder and 1/2 tsp of salt. Allow it to marinate for about 10-15 minutes.
2. In a heavy-bottomed pan, heat up the ghee and sauté the chopped onions until golden brown.
3. Add green chillies, ginger paste and garlic paste. Keep stirring for 2-3 minutes.
4. Add all the powdered spices (turmeric powder, cumin powder, coriander powder, and red chilli powder) and continue to stir the mixture.
5. Once the mixture is well cooked and starts to release oil, add the marinated prawns and mix well.
6. Cook the prawns for a few minutes, until they are evenly coated with the masala and turn pink.
7. Now, pour in the coconut milk and cream, and mix everything well.
8. Cook the mixture for another 1-2 minutes and add salt and sugar to taste.
9. Remove from heat and garnish with fresh coriander leaves.
10. Serve hot with steamed rice or naan.
Your delicious Bengali-style Malai Chingri is ready to be savored. Enjoy!
মালাই চিংড়ি রেসিপি (Malai Chingri Recipe in Bengali)
উপকরণ:
- ৫০০গ্রাম ফ্রেশ চিংড়ি, ছেলে ও বের করে নিন
- ১ টি বড় পেঁয়াজ, চপ্পি করে কাটুন
- ২-৩টি সবুজ মরিচ, দৈর্ঘ্যমানে কেটে নিন
- ১ টেবিল চামচ আদা বাটা
- ১ টেবিল চামচ রসুন বাটা
- ১/২ চা চামচ হলুদ গুঁড়া
- ১ চা চামচ জিরা গুঁড়া
- ১ চা চামচ ধনে গুঁড়া
- ১ চা চামচ লাল মরিচ গুঁড়া
- ১/২ কাপ নারিকেল দুধ
- ১/২ কাপ ক্রিম
- ২ টেবিল চামচ ঘি বা তেল
- স্বাদমতো লবণ এবং চিনি
- তাজা ধনে পাতা ফরসে কাটা রসুন
প্রণালী:
১। একটি মোটা পাত্রে চিংড়ি নিয়ে হলুদ গুঁড়া আর লবণ মিশিয়ে দিন। এটা ১০-১৫ মিনিট রেখে দিন।
২। একটি পাত্রে ঘি ও তেল দিয়ে তাতে পেঁয়াজ ভাজুন যতদিন না হলে সোনালী রঙ হয়ে আসে।
৩। এখন সবুজ মরিচ, আদা বাটা এবং রসুন বাটা দিয়ে ২-৩ মিনিট ভাজুন।
৪। এবার হলুদ গুড়া, জিরা গুড়া, ধনে গুড়া ও লাল মরিচ গুড়া দিয়ে নাড়তে থাকুন।
৫। এবার মাসলা ভালো মত নাড়ানো হলে প্রস্তুত চিংড়ি পরিমিত হিসেবে ভেজে নিন।
৬। চিংড়ি অল্পমাত্রায় নরম হয়ে একসঙ্গে মাসলা দিয়ে মিশে নেড়ে দিন।
৭। এবার নারিকেল দুধ এবং ক্রিম দিয়ে সমস্ত উপকরণ উপরে দিয়ে নিয়ে সেদ্ধ করে নিন।
৮। চিংড়ি সম্পূর্ণ সেদ্ধ হওয়ার পর পাতা ধনে দিয়ে গরম গরম পরিবেশন করুন।
৯। উপরে তাজা ধনে পাতা ছিটিয়ে দিন।
১০। গরম ভাতের সঙ্গে এথেট পরিবেশন করুন।
আপনার সুস্বাদু বাঙালি স্টাইল মালাই চিংড়ি প্রস্তুত হয়েছে। উপভোগ করুন
Comments